Jurugambar Pesta Muzik Harvest Mengimbas Kembali Pembunuhan Beramai-ramai di Las Vegas pada Ulang Tahun Ke-5 — Temu Bual Eksklusif
toto

Jurugambar Pesta Muzik Harvest Mengimbas Kembali Pembunuhan Beramai-ramai di Las Vegas pada Ulang Tahun Ke-5 — Temu Bual Eksklusif

1 Okt. 2017, bermula sebagai satu lagi hari bekerja di Las Vegas untuk jurugambar Getty Images David Becker sehingga ia tidak lagi.

Route 91 Harvest Music Festival Las Vegas Massacre
Tiga peserta festival muzik Route 91 Harvest benar-benar berlari menyelamatkan diri ketika peluru menghujani padang konsert. (Imej: David Becker/Getty Images)
Tugasnya pada hari itu, seperti beratus-ratus yang datang sebelum itu, adalah untuk mendekati para penghibur di atas pentas di festival muzik Route 91 Harvest. Di antara set, Becker berundur ke khemah media yang didirikan di SGP Prize Hari ini belakang pentas di padang besar di seberang Mandalay Bay Resort and Casino. Di sini, dia memindahkan imej yang dia tangkap daripada dua kamera digital Nikon D4nya ke komputer ribanya.

Penghibur terakhir festival itu, Jason Aldean, baru sahaja naik ke pentas apabila seorang lelaki bersenjata melepaskan tembakan ke arah lebih 22K orang hanya kerana mereka berkumpul untuk mendengar muzik. Lima puluh lapan telah dibunuh pada malam itu, dan lebih daripada 800 cedera. Dua lagi maut kemudian akibat kecederaan mereka.

Foto-foto yang diambil oleh Becker akhirnya menjadi imej paling ikonik malam terburuk dalam sejarah Las Vegas. Pada ulang tahun kelima pembunuhan beramai-ramai, kami meminta Becker mengingat kembali peristiwa-peristiwa yang menghasilkan imej-imej yang hebat ini dan apakah perspektif, jika ada, selama lima tahun yang lalu memberinya tentang apa yang dia saksikan.

Di manakah anda ketika tembakan pertama berbunyi?
David Becker: “Saya berada di khemah media, di mana masih terdapat sedozen orang atau lebih. Ramai yang berkemas untuk pergi kerana mereka telah mendapat imej yang mereka perlukan tentang Aldean. Ketika itulah apa yang kini kita ketahui sebagai penembakan bermula.”

Apakah yang pertama kali anda dengar, dan apakah persepsi awal anda tentang apa yang anda dengar?
DB: “Saya mendengar bunyi meletus. Kami semua memandang satu sama lain dan berkata, ‘Apa itu?’ Aku bangun dan mengintai keluar khemah. Saya bertanya kepada pengawal keselamatan yang berdiri di situ apa itu, dan dia memberitahu saya itu bunga api. Saya tidak memikirkan apa-apa. Saya duduk semula dan kembali bekerja menyunting foto persembahan Aldean saya.”

Apakah yang anda fikirkan apabila bunyi meletus berlaku lagi?
DB: “Saya bangun dan lelaki keselamatan yang sama berkata ia mesti pembesar suara tidak berfungsi. Itu terdengar masuk akal, jadi saya kembali bekerja semula. Kemudian saya perhatikan dari kepak khemah bahawa penonton konsert mula bergerak, dan sebahagian daripada mereka mengalir masuk ke dalam khemah di mana kami berada. Saya membuat panggilan telefon kepada rakan sekerja untuk mengetahui apa yang berlaku. Apa yang dia dengar ialah polis sedang menyediakan perimeter. Kemudian saya mengintip dan melihat, pada asasnya, huru-hara dan apa yang saya fikirkan hanyalah panik besar-besaran tentang bunyi daripada pembesar suara. Jadi saya mengambil kamera saya dan berjalan keluar. Orang ramai sedang keluar di mana saya boleh masuk semula ke tempat itu. Tidak terlintas di fikiran saya bahawa ia adalah tembakan.”

Jurugambar perayaan Route 91 Harvest David Becker
Jurugambar David Becker. (Imej: Denise Truscello)
Bilakah terlintas di fikiran anda bahawa ia adalah tembakan?
DB: “Apabila saya kembali ke venue, saya mula membuat imej penonton konsert membantu antara satu sama lain, berbaring di atas tanah, melompat di atas pagar. Orang menangis, orang bersembunyi, mereka berlindung. Tetapi sangat sukar untuk memahami apa yang berlaku. Ia agak gelap, dan kamera hari ini sangat sensitif. Mungkin saya tidak melihat darah pada masa itu, atau saya tidak menyedari bahawa ia berdarah. Saya melihat orang melindungi satu sama lain. Aku nampak orang tengah bongkok. Dan saya membuat gambar apa yang saya lihat, yang pada masa itu saya fikir hanya panik. Saya terus memberitahu diri saya bahawa ia hanya pembesar suara.

Nampaknya otak anda diam-diam tahu tetapi memaksa anda menafikannya supaya anda boleh menyelesaikan tugas anda. Adakah anda bersetuju?
DB: “Ia boleh jadi. Saya sering berfikir tentang itu. Mungkin terlintas di fikiran saya, saya tidak tahu. Bagi sesetengah orang, sangat membingungkan bahawa saya tidak keluar dan membantu orang apabila saya boleh melakukannya. Tetapi pada masa itu, ia tidak diketahui oleh saya secara sedar. Setiap orang bertindak balas secara berbeza dalam situasi seperti itu, dan seperti yang saya pelajari sejak itu, tidak ada cara yang betul atau salah. Tiada siapa yang tahu bagaimana mereka akan bertindak balas sehingga mereka benar-benar berada dalam situasi seperti itu.”

Jadi anda berlari ke arah bahaya, bukan menjauhinya, kerana anda tidak menyedari betapa seriusnya bahaya itu dan bukan kerana anda berani?
DB: “Saya rasa saya tidak berani. Saya rasa saya kebas, saya rasa, dalam penglihatan terowong. Saya berada dalam mod reaksi. Ingatan otot. Maksud saya, panggil apa yang anda mahu. Ia hanya apa yang saya tahu untuk dilakukan. Saya telah menjadi wartawan foto sepanjang hayat dewasa saya. Jika saya melihat sesuatu berlaku dan saya mempunyai kamera di tangan saya, saya akan membuat gambar serta-merta dan bertanya soalan kemudian.

Laluan 91 Pesta Menuai Pembunuhan Beramai-ramai Las Vegas 1 Okt
Darah mengalir di kaki seorang wanita yang cedera ketika rakannya yang tidak Data Sydney cedera berbaring bersamanya di tengah-tengah pembunuhan beramai-ramai yang dahsyat. Wanita itu terselamat daripada kecederaannya, tetapi 60 orang tidak begitu bernasib baik. (Imej: David Becker/Getty Images)
Bilakah anda akhirnya menyedari apa yang anda saksikan?
DB: “Hanya selepas penggambaran berhenti dan saya kembali ke khemah media untuk memuat turun imej ke komputer saya. Apabila saya mula menyemaknya, ketika itulah saya akhirnya memahami apa yang saya saksikan. Saya dapat melihat orang ramai berlumuran darah dan saya fikir, ‘Ini benar.’ Dan ketika itulah adrenalin memuncak. Tangan saya mula bergetar tidak dapat dikawal dan saya dapat merasakan jantung saya berdegup kencang.”

Sekiranya anda mengetahui dengan pasti bahawa ia adalah tembakan, adakah anda fikir anda akan lari ke sana dan mendapat tembakan yang anda lakukan?
DB: “Sejujurnya saya tidak tahu bagaimana saya akan bertindak balas jika saya tahu peluru sedang hujan. Seperti yang saya katakan sebelum ini, sukar bagi sesiapa untuk membayangkan apa yang akan mereka lakukan. Seorang jururawat mempertaruhkan nyawanya sendiri untuk membawa seorang lelaki ke tempat yang selamat dan seorang wanita dibaringkan di sisi rakannya yang cedera. Yang lain memilih untuk lari.”

Adakah anda mendengar daripada mana-mana subjek foto anda? Apakah perasaan mereka tentang diketengahkan dalam mereka?
DB: “Saya bertemu enam orang yang saya gambar, termasuk wanita yang berbaring dengan rakannya. Mereka semua memberitahu saya mereka menghargai kehadiran saya di sana dan melakukan apa yang saya lakukan.”

Adakah anda mempunyai PTSD daripada pengalaman itu? Adakah anda pernah keluar pada tugasan yang bunyi yang kuat menggesa imbasan kembali?
DB: “Saya tidak akan memanggilnya PTSD. Saya akan memanggilnya menjadi Toto Hongkong lebih sedar tentang apa yang berlaku. Saya memang mendengar bunyi bising, jadi saya lebih sensitif. Pada malam yang lain, terdapat bunga api di dalam arena. Ia agak mengejutkan saya pada mulanya, seperti orang lain di sekeliling saya, tetapi saya tidak jatuh ke bawah atau lari untuk berlindung atau apa-apa sahaja.”

Sekarang setelah kami mempunyai lima tahun perspektif tentang acara ini, adakah anda fikir kami telah belajar apa-apa pengajaran?
DB: “Saya harap saya boleh katakan ada pengajaran. Saya memikirkan peristiwa besar dunia yang lain, sama ada Perang Vietnam atau Perang Dunia II – bukannya saya membandingkan penembakan Las Vegas dengan perang besar – tetapi gambar ikonik daripada peristiwa besar dunia itu mempengaruhi penggubal undang-undang yang mempunyai keupayaan untuk membuat berubah untuk kebaikan manusia.

“Sesetengah penggubal dasar hari ini nampaknya menganggap perkara ini seolah-olah ia adalah lumrah masyarakat yang kita diami. Tetapi saya tidak fikir peristiwa ini perlu berlaku. Dan ini bukan kenyataan politik di mana saya mengatakan bahawa mengharamkan senjata akan melakukan silap mata. Saya katakan kita harus melihat masyarakat secara menyeluruh – cara orang berkelakuan antara satu sama lain, dalam pendidikan dan kesihatan mental. Saya masih berharap imej saya dapat membantu memprovokasi orang ramai untuk membuat perubahan yang diperlukan untuk mengelakkan perkara seperti ini berulang lagi.”